Blog
BLOG | Goud op de bank?! Jorien Wesseling

BLOG | Goud op de bank?!


Als u deze kop leest dan heeft u helaas de staatsloterij niet gewonnen. Wel zien we dat de krapte op de arbeidsmarkt in de techniek alleen maar toeneemt. Alleen al meer dan 70.000 vacatures in de installatiebranche. De orderportefeuilles zitten vol, alleen geen monteurs om het werk uit voeren. Hoe nu verder?

 

Krapte op de arbeidsmarkt

In steeds meer beroepsgroepen melden werkgevers een tekort aan geschikt personeel. De krapte is vooral te zien bij technische beroepen, zoals bouw en installatie, industrie en autotechniek. In de techniek is er op alle niveaus een tekort aan personeel.

 

Verder wat cijfers…

Als we inzoomen op de installatiebranche zien we dat er op dit moment 70.000 vacatures zijn. Dit zal alleen maar toenemen als je alleen al kijkt naar de energietransitie de komende jaren.

 

Het duurt gemiddeld tussen de 9 en 12 maanden voordat een vacature wordt ingevuld. Op dit moment zijn er 46 vacatures per actief werkzoekende elektromonteur (die meestal al een baan heeft). Als wij u zeggen dat twee van de vijf opdrachten niet van start kunnen gaan door een gebrek aan personeel, dan stemt dat natuurlijk niet vrolijk.


Het duurt gemiddeld tussen de 9 en 12 maanden voordat een vacature wordt ingevuld. Twee op de vijf opdrachten kunnen niet van start gaan door een gebrek aan gekwalificeerd personeel.

Wat we nu vooral zien is dat monteurs worden verleid om bij een ander bedrijf te komen werken door betere primaire en/of secundaire voorwaarden te bieden.

 

Is dat de oplossing?

Nee, dat is zeker niet de oplossing. Voor jongeren moet het vak interessanter worden gemaakt. Voor millennials is vrije tijd erg belangrijk. Ze zijn vaak niet op zoek naar een fulltime baan maar willen graag bijv. een dag in de week voor hun gezin zorgen. Parttime werken moet dus meer mogelijk worden.

 

Ook is het belangrijk dat vakopleidingen beter worden afgestemd op de behoeften van het bedrijfsleven. De huidige MBO-structuur is daarin helaas niet toereikend, merken wij in de praktijk.

 

Bovendien: alleen een grotere instroom van jongeren zal niet voldoende zijn om op korte termijn de krapte op de arbeidsmarkt op te lossen. We zullen moeten nadenken over andere deeloplossingen.

 

Denk dan eens mee over een deeloplossing?

Wij zien een deeloplossing vooral bij de instroom van zij-instromers. Op dit moment zijn er nog veel mensen werkloos thuis die weer graag aan de slag willen. Dit zijn mensen in de WW, bijstand en Wajong. Van deze groep werklozen heeft een groot aantal affiniteit met techniek. Doordat zij bijvoorbeeld vroeger een technische opleiding gevolgd hebben of hobbymatig bezig zijn met techniek, zoals het sleutelen aan een auto of verbouwen van een badkamer.

 

Op dit moment zitten er 270.000 mensen in de WW zitten en meer dan 450.000 mensen in de bijstand. Stel dat 10% hiervan graag in de techniek wil werken en hier ook affiniteit mee heeft, dan is de instroom van deze groep toch een hele mooie oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt?

 

Deze mensen hebben natuurlijk nog geen geldige certificering die voldoet aan de huidige normen, maar ja, je kunt ze natuurlijk een opleiding bieden waar een opdrachtgever om vraagt. Met wat meer stagetijd en vervolgens extra aandacht op de werkvloer heb je weer een hele mooie instroom van mensen in de techniek.

 

Kortom: Goud op de bank?

Ja, wel degelijk. Je moet alleen wel anders durven kijken naar bijvoorbeeld opleidingen, begeleiding en productiviteit. Als je dat goed doet, weten we uit ervaring, kom je in aanraking met eengroep mensen die over veel (levens)ervaring beschikt, een hoog arbeidsethos heeft, weinig ziek is, nauwelijks verlof nodig heeft vanwege kinderen, geen grote carrières meer zoekt etc.

 

Talent4Service kan opdrachtgevers in de techniek helpen om met deze werkzoekenden in aanraking te komen. Daarom noemen wij deze groep ook gekscherend “het goud op de bank”!Deze pagina delen:  


Geef een reactie